Slektene fra Nordbygda – Kort innføring
Etter innlogging, klikk på: Personopplysninger og bilder
Du vil da få opp denne siden:

I første omgang er det kun Etternavnslista som er i bruk.
Klikk på Etternavnsliste og velg første bokstaven i det etternavnet du vil se på. Deretter ruller du nedover til du finner personen.

Klikk på personlenken
Når du vil tilbake til forrige visning bruker du Tilbakepila i nettleseren.
Når det er mange personer på den bokstaven du har valgt, ruller du til bunn av skjermbildet og klikker på Neste side.
For å komme Tilbake til Etternavnslista bruker du Home-tasten på tastaturet.
Ved å klikke på knappen Anetavle får du et vindu som viser foreldre og besteforeldre:

Åpen Anetavle lukkes med Close-knappen nederst i ramma.

Etternavn

Finner du ikke personen under det etternavnet du er vant til å bruke, bør du først ta fram etternavnet på de yngste i den grenen, for så å klikke deg bakover i slekta (Foreldre/foreldre).

På begynnelsen av 1900-tallet gikk mange over til å benytte stedsnavn som etternavn. De som er født etter 1900 – 1920 fikk dermed i mange tilfeller stedsnavn som etternavn og de er lagt inn med det etternavn som de hadde. Personer født før den tid – i alle fall før forrige århundreskifte – har vanligvis farens fornavn i etternavnet –sen/søn-navn på menn og –datter/dtr. på kvinner. Ved å bruke det etternavnet som ble ført i kirkeboka ved dåpen eller konfirmasjoen, kan opplysninger om personene lettere spores senere.

Ektefeller/partnere/samboere

Vær klar over at det ikke er skilt mellom ekteskap, samboerskap eller partnerskap. Alle forhold der to personer har felles barn er ført inn som Ekteskap. I de tre årene vi har samlet inn slektsdata har ekteskap og samboerskap gått i oppløsning, og samboerskap har blitt til ekteskap. Fordi et slikt slektsregister kommer til å bli stående uendret i mange tiår, vil opplysninger om parforholdets karakter ikke bli nøyaktig. Noen av de beste slektsprogrammene lages av Mormonere i USA. Samboerforhold eller partnerskap er nok ikke på moten der ennå. Der hvor det er ført inn dato for inngåelse av ekteskap kan man regne med at det dreier seg om ekteskap, men manglende dato behøver ikke å bety at partene ikke er gifte.

Viktig:

Av hensyn til personvernet er det kun personer som er oppført i slektsbasen som får tilgang til databasen via internett.

Du må derfor behandle opplysningene på samme måte som om det var en slektsbok du kikket i. Gi ikke brukernavn og passord til andre, men la vedkommende henvende seg til stiftelsen for å få eget brukernavn og passord. Dersom du ønsker å endre opplysninger gjøres dette ved å sende en e-post til stiftelsen på e-postadresse: slekt.nordbygda@gmail.com Oppdages det feil eller manglende opplysninger, må det også meldes på e-post til stiftelsen slik at det kan rettes opp.

Kirkebøkene er stengt i 80 år etter at de er sluttført

Loven om personvern, som trådte i kraft i 1978, bestemmer at kirkebøker, og tilsvarende registre med personopplysninger, er unntatt fra innsyn i 80 år etter at opplysningene er registrert. Kirkebøker nyere enn fra ca. 1940 er derfor stengt for innsyn. Alle opplysninger som er registrert etter at personvernloven ble iverksatt er hentet fra personer som har notater om sine slektninger. Bl.a. betyr det at man er klar over at opplysningene vil bli presentert i en slektsbok eller gjennom en passordbeskyttet internettvisning.